Jaro Väisänen

Uratarinat |
Jaa

Jaro Väisänen maalaa ihmisläheistä maailmankuvaa 

Sovellusarkkitehdin pitää ymmärtää sekä ihmisten että järjestelmien tarpeet. 

Jaro Väisänen hyppäsi Samlinkin kelkkaan suoraan koulun penkiltä kuutisen vuotta sitten. Perinteinen “kandina kesätöihin”-kuvio jatkui ensimmäisen kesän jälkeen opiskelujen ohella ja jatkuu edelleen valmistumisen jälkeen.  

Competence Centerin sovellusarkkitehdiksi sovelluskehittäjän pestistä noussut Väisänen työskentelee tätä nykyä pitkälti asiakasrajapinnassa. Työ sisältää myös paljon suunnittelua ja suuria linjoja. 

Nämä suuret linjat ja suunnitelmat edellyttävät toisinaan luovia ratkaisuja ja Väisänen kokeekin ne omaksi vahvuusalueekseen. Myös Scrum Masterin roolissa toimiessa tarvitaan ratkaisukyvyn lisäksi taitoa tulla ihmisten kanssa toimeen, mikä on Väisäselle luontaista. Häntä kiinnostaa tiimin hyvinvointi ja auttaminen – pikemminkin coachin kuin perinteisen projektipäällikön roolissa.  

– Oma työni ei ole yksinäistä näppäimistön naputtelua. Olen päivittäin paljonkin tekemisissä ihmisten kanssa, niin tiimin jäsenten kuin asiakkaidenkin. Päivät alkavat dailyilla tiiviin, kymmenen hengen tiimimme kanssa. Salkku-tiimissä on nykyään niin suomalaisia kuin unkarilaisiakin jäseniä ja meillä alkaa olla keskenämme aika hyvä meininki. 

Tekniikan alan työ voi olla myös ihmisläheistä 

– Työssäni pitää ymmärtää sekä ihmisten että järjestelmien tarpeet. Vaatii ihmistuntemusta, että osaa kuunnella asiakasta ja löytää juuri tämän tarpeisiin sopivat ratkaisut. Arkkitehdin työssä pitää myös tietää, mitä ympärillä, ja maailmassa ylipäänsä, tapahtuu. Teknologiat muuttuvat ja niistä on pysyttävä koko ajan kartalla.  

Tekniikan alan osaajat eivät enää tänä päivänä ole pelkästään stereotypian mukaisia epäsosiaalisia nörttejä, vaan alalla on paljon enemmän erilaisia persoonallisuuksia. Se näkyy myös Väisäsen työssä. 

– Haluan tuoda työssäni esille sitä, että tekniikan alan työ voi olla ihmisläheistä. 

Ihmisen persoonallisuus voi työn ja kasvavan osaamisen myötä muuttua. Itselleni onkin käynyt näin. Tiimistä ja muista lähelläni olevista ihmisistä saan hyvää energiaa, joka on tehnyt minusta sosiaalisemman. Mahdollisuus tehdä Scrum Masterin töitä on osaltaan rohkaissut minua toimimaan tiimissä valmentavalla otteella.  

Tulevaisuuden työelämä edellyttää rohkeutta puhua 

Avoimuus on toinen asia, jonka puolesta Väisänen liputtaa vahvasti. 

– Työpaikalla pitäisi voida puhua kaikista asioista ja tuoda myös ongelmakohtia esiin, ilman, että tarvitsee pelätä joutuvansa vaikeuksiin. Hankalia asioita voi itse opetella tuomaan esiin, tietenkin huomioiden toiset ihmiset ja heidän tunteensa. Toivoisin olevani muiden silmissä sellainen ihminen, jolle voi puhua suoraan. 

Työstä on aina mukavaa saada tunnustusta. Salkku-tiimi palkittiinkin hiljattain Samlinkin sisäisenä Stellar Success Storyna. Tiimi käytti luovasti unkarilaisten jäseniensä osaamista kokonaan suomenkielisessä asiakkuudessa. Tiimin tehokkuus parantui huomattavasti, mutta huomionarvoista on myös tapa, jolla tiimin uudet jäsenet otettiin heti työhön täysipainoisesti mukaan. 

– Parasta työssäni ovat ehdottomasti työkaverit. Olen alusta asti ihmetellyt, miten täällä voi olla näin mahtavaa porukkaa töissä! 

Tulevaisuus alalla näyttää hyvältä. Tekijöitä ja osaamista tarvitaan aina. 

Ihmisläheistä maailmankuvaa maalaava Väisänen toivoisi tulevaisuudessa työntekijöiden valinnassa korostettavan vielä enemmän henkilökohtaisia ominaisuuksia. Teknologioita voi hallita suvereenisti, olematta siltikään kovin motivoitunut työntekijä. 

Väisäsen tiimillä on motto, jota tuodaan esille erilaisissa yhteyksissä. Se kuvastaa hyvin henkeä, joka työpaikalla vallitsee ja josta he saavat yhteistä energiaa: 

– Täysiä! Full throttle!  

Kuka: Jaro Väisänen
Koulutus: Filosofian maisteri, tietotekniikka
Asiantuntijuus: sovellusarkkitehtuuri, ihmisläheisen työelämän edistäminen