Tekoäly on tehokas työkalu myös kyberturvallisuudessa
Tekoälyllä (AI) on mahdollisuus mullistaa kyberturvallisuuden alan tarjoamalla uusia tapoja havaita kyberuhkia ja reagoida niihin. Kuten missä tahansa teknologiassa, tekoälyn käyttämisessä kyberturvallisuudessa on sekä hyviä että huonoja puolia.
Tekoälyn käytön etuna kyberturvallisuudessa on sen kyky havaita kyberuhkia ja reagoida niihin reaaliaikaisesti. Se voidaan kouluttaa tunnistamaan verkkoliikenteessä esiintyviä malleja ja poikkeamia, jotka voivat olla merkki verkkohyökkäyksestä. Tekoälyä voidaan käyttää myös suurten tietomäärien seurantaan ja analysointiin, mikä voi auttaa tunnistamaan verkkojen ja järjestelmien mahdollisia haavoittuvuuksia. Lisäksi tekoälyn kyky automatisoida tapahtumiin reagoimista tunnistamalla nopeasti ja tarkasti tietoturvaloukkauksen luonne ja laajuus tuo etuja minimoimalla aiheutuneet vahingot.
Suurin huolenaihe, kun tekoälyä käytetään kyberturvallisuudessa, on puolueellisuus. Jos tekoälymallin kouluttamiseen käytetty data on puolueellista, myös malli on puolueellinen, mikä voi johtaa epätarkkuuksiin päätöksenteossa. Toinen huolenaihe on tekoälyjärjestelmien läpinäkyvyyden ja tulkittavuuden puute, jonka vuoksi ihmisten voi olla vaikea ymmärtää, miten tekoäly on päätynyt päätökseen. Tämä voi myös vaikeuttaa järjestelmän virheiden havaitsemista ja korjaamista. Lisäksi tekoälyjärjestelmien käyttöönoton kustannukset ja monimutkaisuus voivat olla esteenä joillekin organisaatioille, mukaan lukien niiden ylläpitoon ja käyttöön tarvittavat resurssit.
Kaiken kaikkiaan tekoälyllä on potentiaalia parantua merkittävästi, ja se voi olla tehokas väline kyberturvallisuuden parantamiseen. Se ei kuitenkaan ole ihmelääke, ja sitä on käytettävä yhdessä muiden turvatoimien kanssa kattavan suojan tarjoamiseksi.