Palvelunestohyökkäykset (DDoS) selitettynä: Miten ne toimivat ja miten voit suojautua?

Palvelunestohyökkäykset (DDoS, Distributed Denial-of-Service) tai yksinkertaisemmin DoS-hyökkäykset (Denial-of-Service) kohdistuvat internetissä toimiviin sovelluksiin ja IT-palveluihin estäen niiden normaalin käytön tavallisilta käyttäjiltä tietyn ajan.
DDoS-hyökkäykset – miten ne toimivat ja miten voit suojata kotiverkkosi?
Yksi kaikkien aikojen suurimmista DDoS-hyökkäyksistä tapahtui halloweenina 2024, jolloin yhden sovelluksen saama liikennemäärä nousi jopa 5,6 terabittiin sekunnissa (Tbps). Kuvittele ruuhkainen valtatie ruuhka-aikana, jolloin äkillinen onnettomuus pysäyttää liikenteen tuntikausiksi – näin DDoS-hyökkäys tukkii internet-liikenteen.
Hyökkäys toteutettiin arviolta 13 000 kaapatun IoT-laitteen (Internet of Things) avulla. Kotiverkkojen ja reitittimien suojaamiseen sekä syihin, miksi rikolliset kaappaavat IoT-laitteita, löytyy lisätietoa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta.
Palvelunestohyökkäysten syyt vaihtelevat tekijöiden mukaan. Nykyään DDoS-hyökkäyksen tilaaminen on edullista – hinnat alkavat vain 8 eurosta tunnilta. Yleisimmät syyt DDoS-hyökkäyksiin ovat:
- Henkilökohtaiset kaunat: Yksittäiset henkilöt voivat hyökätä organisaatioita vastaan oman mielipahansa vuoksi.
- Kilpailijoiden häirintä: Yritykset voivat yrittää lamauttaa toistensa verkkopalvelut liiketoimintahyötyjen saamiseksi.
- Kiristys: Rikolliset voivat kohdistaa hyökkäyksiä verkkokauppoihin ja vaatia rahaa hyökkäyksen lopettamiseksi.
- Valtioiden ja hakkeriryhmien hyökkäykset: Tietyt tahot voivat pyrkiä häiritsemään esimerkiksi valtionhallinnon verkkopalveluita.
DDoS-hyökkäystyypit
DDoS-hyökkäykset kohdistuvat tyypillisesti kahteen eri tasoon:
Verkkotason hyökkäykset (tasot 3 ja 4) kohdistuvat verkkolaitteisiin, kuten palvelimiin ja reitittimiin. Sovellustason hyökkäykset (taso 7) kohdistuvat tiettyihin sovelluksiin ja verkkopalveluihin. Yksi yleisimmistä hyökkäystavoista perustuu internetprotokollien haavoittuvuuksiin. Hyökkääjä voi esimerkiksi pyytää tiettyä palvelinta lähettämään vastauksen muualle, jolloin kohdepalvelimelle ohjautuu valtava määrä liikennettä tuhansilta kaapatuilta laitteilta. Tämä ylikuormittaa järjestelmän ja estää tavallisia käyttäjiä käyttämästä palvelua.
DDoS-hyökkäysten määrä kasvaa
Euroopan kyberturvallisuusvirasto (ENISA) ja Traficomin Kyberturvallisuuskeskus ovat varoittaneet DDoS-hyökkäysten lisääntymisestä. ENISAn raportin mukaan vuonna 2023 DDoS-hyökkäykset muodostivat 46 % kaikista verkkouhista, ja näistä 12,5 % kohdistui finanssisektoriin. Vaikka suurimmat pohjoismaiset pankit ovat kokeneet DDoS-hyökkäyksiä, Traficom on huomauttanut, että Pohjoismaissa pankkipalveluiden laajat käyttökatkot ovat edelleen harvinaisia.
Tekoälytyökalut ovat auttaneet alentamaan hyökkääjien kynnystä tehdä suuria hyökkäyksiä, jotka ovat entistä kehittyneempiä ja joilla voidaan kiertää DDoS-suojaus. Tekoäly muuttaa kyberturvallisuuden maisemaa. Vaikka tekoäly antaa hyökkääjille mahdollisuuden automatisoida ja tarkentaa taktiikkaansa – jäljitellen laillisia liikennemalleja ja hyödyntäen haavoittuvuuksia – se on myös tehokas puolustusväline. Organisaatiot ottavat yhä useammin käyttöön tekoälypohjaisia ratkaisuja DDoS-hyökkäysten havaitsemiseksi ja lieventämiseksi reaaliaikaisesti ja varmistavat näin vastustuskyvyn kehittyviä uhkia vastaan.
Turvallisuuden ja sietokyvyn vahvistaminen
DDoS-uhkien torjuminen edellyttää monitasoista lähestymistapaa, johon sisältyy:
– Vankka verkon suojaus: Palomuurit, tunkeutumisen estojärjestelmät ja liikenteen suodatus.
– Liikenteen seuranta ja tekoälyyn perustuva havaitseminen: Tekoälypohjainen uhka-analyysi hyökkäysmallien havaitsemiseksi varhaisessa vaiheessa.
– Skaalautuva infrastruktuuri: Pilvipohjaiset suojausratkaisut, jotka vaimentavat liikenteen piikkejä.
– Häiriötilanteisiin vastaamisen suunnittelu: Nopeat reagointistrategiat käyttökatkosten minimoimiseksi.
Samlink voi auttaa sinua toteuttamaan ennakoivia turvatoimia, jotka auttavat rakentamaan häiriönsietokykyäsi, jotta voit reagoida nopeasti hyökkäyksen sattuessa.
Lue lisää ajankohtaisia uutisia täällä