Kyberriskit ovat yritysten huolenaiheena nyt ja tulevaisuudessa
Kyberriskit ovat maailmanlaajuisesti kasvava huolenaihe, ja niiden merkityksen odotetaan korostuvan entisestään yrityksille tulevina vuosina. NC State -yliopiston ERM Initiativen ja Protivitin tuoreessa “Executive Perspectives on Top Risks” -raportissa kyberuhat nousevat kolmanneksi suurimmaksi riskiksi vuodelle 2024, ja niiden ennustetaan muuttuvan suurimmaksi riskiksi vuoteen 2034 mennessä.
Raportti nostaa esiin useita syitä huolen kasvulle. Yritykset ovat yhä enemmän riippuvaisia teknologiasta toiminnoissaan ja innovoinnissaan, mikä tekee niistä alttiimpia kyberhyökkäyksille. Pilvipalveluiden, digitaalisten työkalujen ja kolmansien osapuolien kumppanuuksien kasvava käyttö luo lisää haavoittuvia kohtia, joihin kyberuhat voivat iskeä. Hakkerit, myös valtiollisten toimijoiden tukemat, etsivät aktiivisesti näitä heikkouksia varastaakseen tietoja, häiritäkseen toimintaa tai saavuttaakseen geopoliittisia etuja.
Vanhat järjestelmät eivät kestä uusia uhkia
Monet yritykset luottavat edelleen vanhoihin IT-järjestelmiin, joita ei ole suunniteltu nykyajan mahdollisuuksia saati uhkia huomioiden. Nämä vanhentuneet järjestelmät eivät pelkästään rajoita yritysten kykyä kilpailla modernimpia työkaluja käyttävien kanssa, vaan ne luovat myös merkittäviä tietoturva-aukkoja. Tilannetta hankaloittaa entisestään tietosuojan ja -turvan tiukentuva sääntely. Hallitusten tiukentaessa tietosuojalakeja, yrityksiin kohdistuu yhä kovempaa painetta suojata asiakastietonsa.
Yrityksille kyberturvallisuus on siis monella tavoin kriittinen kysymys. Ajantasaisten ja vahvojen kyberturvallisuustoimien rakentamisen täytyy olla sekä lyhyen että pitkän aikavälin strategia. Koska kyberriskit ovat uhkana jatkossakin, yritysten on investoitava uusiin tietoturvateknologioihin, koulutettava henkilöstöään ja tehtävä tiivistä yhteistyötä kumppaneiden kanssa suojauksen varmistamiseksi.
Kyberturvallisuus vaatii yhteistyötä ja ennakointia
Raportti korostaa, ettei kyberturvallisuuden haasteisiin voi vastata yksin. Se vaatii yhteistyötä tiimien ja toimialojen välillä kyberrikollisten edellä pysymiseksi. Yritysten on omaksuttava ennakoiva lähestymistapa, johon kuuluu säännölliset tietoturvan arvioinnit, uusista uhista ajan tasalla pysyminen ja valmius reagoida nopeasti mahdollisen tietomurron sattuessa.
Kyberriskien hallinta on monimutkainen ja jatkuva tehtävä. Ottamalla nämä riskit vakavasti ja varautumalla tuleviin haasteisiin jo nyt, yritykset voivat paremmin suojata itseään ja asiakkaitaan nopeasti muuttuvassa digitaalisessa maailmassa.