Tuula Lahti

Uratarinat |
Jaa

Tuula Lahti haluaa tietää, mitä tiimille oikeasti kuuluu

Tuula Lahden mielestä parasta on se, kun näkee ihmisten onnistuvan työssään.

Lahti tuli Samlinkiin sovelluskehittäjäksi vuonna 2008. Sen jälkeen hän on ehtinyt työskennellä myös scrum masterina ja palveluryhmäpäällikkönä. Nyt hän tekee töitä osastopäällikkönä Mainframe-teknologiaan keskittyvän tiimin parissa.

Tiimi koostuu noin neljästäkymmenestä valtavan ammattitaitoisesta ja vastuuntuntoisesta asiantuntijasta. Osaston tärkeimpiä tavoitteita on osaamisen jakaminen, sillä nykyiset huipputekijät ovat yksi toisensa jälkeen saavuttamassa eläkeiän.

– Turvataksemme vanhan teknologian osaamisen, perustimme yhteistyössä Academic Workin kanssa Cobol-akatemian, ja 10 uunituoretta Academic Work-asiantuntijaa ovat juuri aloittaneet tiimeissämme.

Samlinkilla kaikki esihenkilöt ovat oman toiminta-alueensa vahvoja osaajia, niin myös Lahti. Sovelluskehittäjäkokemuksensa ansiosta hän tuntee Mainframe-teknologian perin pohjin. On helpompaa käydä asioita läpi osaston ihmisten kanssa, kun on laaja ymmärrys käytettävästä teknologiasta.

Osaston laajentuessa sitä on hiljattain Lahden ohella ryhtynyt vetämään palveluryhmäpäällikkö Markus Lehtonen, joka saakin kollegaltaan kehut ja kiitokset.

— Olen saanut Markuksesta työparin, jonka kanssa voimme yhdessä pallotella asioita ja kehittää osastomme toimintaa. Pystymme paremmin keskittymään kehitystyöhön, joka on liiketoiminnan kannalta hyvin olennaista. Yhdessä ideointi on todella mahtavaa ja kehittävää.

Tulevaisuudelta Lahti toivookin, että myös asiantuntijatiimit voitaisiin saada lähemmäs asiakkaita. Tiimien sisältä löytyy paljon sellaista osaamista, jonka avulla asiakkaiden liiketoimintaa voitaisiin merkittävällä tavalla kehittää.

Läsnäoloa ja aitoa kiinnostusta ihmisiin

Lahden tavoitteena on kehittyä päivä päivältä paremmaksi esihenkilöksi. Uteliaisuus, halu oppia uutta ja koko ajan kehittää itseään kuvaavat hänen tapaansa elää – niin myös myönteinen asenne työhön ja elämään ylipäätään. Usko siihen, että kaikki onnistuu tavalla tai toisella, on vahva.

Nykyisessä roolissaan Lahti kokee suurta onnellisuutta siitä, kun yhdessä löytyy ratkaisu vaativaan tehtävään tai ongelmaan. Toisten onnistuminen ja siitä syntyvä yhteinen, jaettu ilo on parasta, mitä työpaikalla voi kokea.

Esihenkilönä Lahdelle on tärkeää olla aidosti läsnä, kuunnella ja olla tiimille tukena. Kun työpaikalla on hyvä ja kannustava ilmapiiri, niin töissä viihdytään. Työn tulokset ovat mittaamattakin paremmat kuin päinvastaisessa tilanteessa.

— Tapanani on kysyä ihmisiltä kuulumisia ja kannustan tiimiänikin juttelemaan etäkokouksissa aluksi hetken verran niitä näitä. Tällä tavalla päästään jälleen kohtaamaan toisiamme, sillä sellaista rentoa ja mukavaa toimiston meininkiä olemme viime vuosina kaivanneet!

Yhteishengen mittaamaton voima

Lahden tiimi on hiljattain kokenut suuria muutoksia. Tiimiin liittyi hetki sitten seitsemän asiantuntijaa Unkarin Budapestista, jolloin työkieli vaihtui lennosta englanniksi.

Aluksi ei ollut aivan yksiselitteistä, kuinka työ tulisi tulevaisuudessa sujumaan – mutta ilokseen Lahti sai hyvin pian huomata yhteishengen merkityksen muutoksessa.

– Yhtäkkiä huomasin, että päivittäisten Teams-kokousten kieli vaihtui jo helpommin englanniksi. Tiimin jäsenet ovat tsempanneet ja auttaneet tässä toisiaan upeasti. Asiat saadaan hoidettua, vaikkei täydellisesti osatakaan – ja koko ajan tutustutaan ja opitaan lisää. Ajan myötä tämä muuttuu meille kaikille hienoksi kokemukseksi, josta voimme olla iloisia ja ylpeitä yhdessä!

Kuka: Tuula Lahti
Koulutus: oppisopimuksella sovelluskehittäjäksi
Asiantuntijuus: johtaminen, Mainframe-teknologia