Kehittäminen yrittämisen ja erehtymisen kautta – ihmiset prosessien ja automaation taustalla

Uutiset |
Jaa
Automation Samlink

Automaation hyödyntäminen IT-prosesseissa vaatii lähestymistapaa, jossa yhdistyvät teknologinen asiantuntijuus, organisaatiokulttuurin kehittäminen ja liiketoimintalähtöinen ajattelu. Samlinkin tavoitteena on kulttuuri, joka pulppuaa ideoita, kehittää asteittain, eikä pelkää epäonnistumista.   

Ajatusmallien laajentaminen ja onnistunut johtaminen ovat innovoimisen lähtökohtia. Samlinkin Head of Department Matti Pakkanen uskoo avoimen organisaatiokulttuurin olevan keskiössä, kun halutaan luoda parempia prosesseja. 

– Organisaatiossa tulee vallita ilmapiiri, joka kannustaa kaikkia tuomaan ideat pöytään sekä kokeilemaan, epäonnistumaan ja oppimaan virheistä. Jokaista aihiota ei toki voida toteuttaa, osa pilotoidaan ja osa istuu parkissa odottamassa parempaa hetkeä tai lopulta ohimenevää tarvetta. Tärkeintä on valjastaa ihmisten potentiaali luomalla puitteet sekä onnistumiselle että epäonnistumiselle. 

Pakkanen mainitsee ”MVP” ja “Fail Fast” -periaatteet, joiden avulla voidaan nopeasti pilotoida erilaisia ideoita. MVP, eli Minimum Viable Product, tarkoittaa tuoteversiota, joka sisältää juuri tarpeeksi ominaisuuksia julkaistavaksi. Ideana on testata sen kelpoisuutta mahdollisimman nopeasti ja vähäisin kustannuksin palautteen saamiseksi. “Fail Fast” on nopean testaamisen strategia, joka tähtää oppimiseen ja välttää pitkän aikavälin turhia kustannuksia. 

– Kun kehittäminen tehdään hallitusti, progressiivisen modernisoinnin tapaan, voidaan tuottaa arvoa sekä yritykselle että asiakkaille.  

Prosessien kehittämisessä automaation avulla on tärkeää asettaa lyhyen aikavälin tavoitteita ja askeleita. Liian suuret ja kauas tulevaisuuteen tähtäävät harppaukset eivät useimmiten ole järkeviä. 

– Kehittämisen ei aina tarvitse olla monimutkaista, voidaan edetä pienin askelin hyödyntäen jo olemassa olevia malleja. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, korostaa Pakkanen.  

Signaalit ideoiden ponnahduslautana

Samlinkin prosessien kehittämiseen ja automaatioiden hyödyntämiseen syntyy signaaleja eri suunnista sekä organisaation sisältä että ulkoa. Karkeasti lähteet voidaan asettaa kolmeen kategoriaan: 

  1. Hitaat tai huonot prosessit: Kun Samlinkin asiantuntijat ja tiimit törmäävät säännöllisesti tilanteeseen, jossa nykyiset prosessit eivät riitä tai tuota arvoa, luo se vahvan signaalin tarpeesta kehittää automaatioita. Aikaa vievät ja tehokkuutta lannistavat manuaaliset tehtävät, suuren tietomäärän hallinta ja toistuvat korjaukset virittävät maaperää kehittämiselle. 
  1. Sidosryhmien tarpeet: Vuorovaikutus sidosryhmien, kuten asiakkaiden, toimittajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa tuo esiin tarpeita ja mahdollisuuksia kehittämiselle. Saatu palaute ja sidosryhmien odotukset toimivat tärkeinä signaaleina. 
  1. Advisory Services ja tulevaisuuden terveiset: Samlinkin Advisory Services tuo arvokkaita näkemyksiä finanssialalta ja ennusteita tulevista trendeistä ja teknologioista, jotka voivat ohjata automaatioiden kehitystyötä.  

Signaaleista muodostuvat aihiot priorisoidaan johtamisen avulla. Jos idea on vahva ja perusteltu sekä operatiivisesta sekä asiakasnäkökulmasta, se otetaan agendalle.  

– Prosessien kehittäminen tapahtuu usein operatiivisen toiminnan ohella ja jokaiselle kehitysaskeleelle pitää löytää sopivat resurssit. Keskeistä on ymmärtää asiakkaiden tarpeita ja vastata niihin tehokkaasti kokonaiskuva huomioiden, Pakkanen toteaa.

Lue lisää ajankohtaisia