Menestyksen Strategia: Pohdintoja Samlinkin aamiaisseminaarista 

Blogit |
Jaa
Pål Krogdahl Samlink

Samlinkin hiljattain järjestämän aamiaisseminaarin parasta antia olivat sen aikana käydyt keskustelut, jaetut oivallukset ja seminaariin osallistunut yleisö — koko huone oli täynnä intoa. Tilaisuuden alussa käytin kielikuvaa siitä, kuinka millenniaalit asettavat hammaslääkärikäynnin pankkiasioiden edelle, viitaten myös viisaudenhampaitani koskevaan monimutkaiseen suhteeseeni. Tämä teema toistui läpi koko tapahtuman. 

Omassa esityksessäni (Samlink Equation 2024) keskityin pankkialan nopeasti muuttuviin trendeihin. Alleviivasin erityisesti digitaalisen muutoksen väistämättömyyttä, tunnistaen sektorin etenemisen uusille alueille, asiakkaiden muuttuvien odotusten ja teknologian edistysaskelten myötä. Vertasin myös digitalisaatiota älypuhelimen päivittämiseen keskeisenä tekijänä tehokkaassa käyttäjien osallistamisessa.  

Muuttuvalla kilpakentällä teknologiajätit ja fintech-startupit haastavat perinteiset pankkimallit. Pankkipalvelujen uudelleen niputtaminen niin, että pankit olisivat tulevaisuudessa ainoa pysäkki kaikille rahoituspalveluille, kuvastaa syvempää ymmärrystä asiakkaiden tarpeista.  

Tekoälyä, kestävyyttä ja uusia näkökulmia

Halusin tuoda esiin myös generatiivisen tekoälyn (GenAI) pankkialalla mahdollistamia muutoksia, painottaen sen merkitystä asiakasvuorovaikutukseen, riskienhallintaan ja operatiiviseen tehokkuuteen. Tekoälyn roolin kokonaisvaltainen ymmärtäminen ja siihen sopeutuminen proaktiivisesti on koko ajan yhä tärkeämpää liiketoiminnalle. Seminaarissa käsiteltiin myös kestävien valintojen kasvavaa merkitystä pankkialalla ja pankkien tarvetta integroida vihreä rahoitus osaksi ydintoimintaansa. 

Pankeilla on juuri tällä hetkellä tarve modernisoida vanhentuneet järjestelmänsä ja manuaaliset taustaprosessinsa. Manu Kauppilan esitys antoi pankkiirin näkökulman nykyisiin trendeihin, kuten yrityspankkitoimintaan. Esitys toi myös merkittävää syvyyttä keskusteluihimme, sillä Manun strukturoitu analyysi Samlinkin raportista korosti alallamme vallitsevaa näkemysten moninaisuutta. Arvostamme hänen raporttinsa lähestymiskulmaa, joka alleviivaa monipuolisten näkökulmien tärkeyttä pankkialan tulevaisuuden muovautumiseen. 

Pankkialan suuret muutokset herättävät keskustelua

Itselleni aamun kohokohta oli paneelikeskustelu, jossa olivat lisäkseni mukana Manu Kauppila ja Arto Sorvoja, Ville Soinnun moderoidessa keskusteluamme. Arto onnistui yhdistämään aiemmat kepeät heittoni viisaudenhampaista toiseen metaforaan, verraten pankkialan suurta muutosta kaikkien viisaudenhampaiden poistamiseen. Kuvaus havainnollisti loistavasti tällaisen lähestymistavan riskit ja mahdolliset edut, samalla puolustaen progressiivisempaa strategiaa. 

Tapahtumassa ei puhuttu pelkästään pankkialan tulevaisuudesta, vaan keskusteluissa korostui erinomaisesti myös pankkien tarve omaksua innovaatioita ja sopeutua muuttuvaan maisemaan, jotta ne pysyvät kilpailukykyisinä. Osallistavat keskustelut ja yleisön innostunut vastaanotto osoittivat seminaarin ja siinä käsiteltyjen aiheiden olleen tärkeitä asiakkaillemme. 

Pål Krogdahl
Director of Technology Strategy and Advisory Services 

Lue myös
The Samlink Equation 2024 – Navigating the Transformative Trends in Banking
A Strategic Appointment to Reinforce Fintech Leadership: Pål Krogdahl as the New Director of Technology Strategy and Advisory Services at Samlink