Larisa Lupea

Uratarinat |
Jaa

Larisa Lupea nauttii haasteista

Larisa haluaa tietää, miten asiat toimivat. Hänen uteliaisuutensa ja oppimishalunsa vuoksi työssä ei tule koskaan tylsää päivää.

Larisa Lupea on aloittanut työuransa projektipäällikkönä nuorena, jo seitsemän vuotta sitten. Aiemmassa työssään hän on kehittänyt kyseistä ammattialaa merkittävästi suunnittelemalla sovelluksen, joka tehostaa alan prosesseja ja säästää kustannuksissa.  

Larisalle onkin tyypillistä haastaa itseään ja ylittää jatkuvasti omia rajojaan.  

Kaksi vuotta sitten hän päätti haastaa itsensä kunnolla – pakkasi tavaransa ja muutti Romaniasta Suomeen.  

Suomessa hän on tähän mennessä monen muun asian ohella oppinut, että hiljaisuus on hyvä asia.  

– Energisenä, avoimena ja puheliaana ihmisenä ensin ihmettelin, kun tapaamisissa ihmiset olivat pääosin hiljaa. Minulle on tärkeää aina sanallisesti varmistaa, että kaikki sujuu suunnitellusti. Vähitellen kuitenkin opin, että suomalaiset nostavat kätensä ja pyytävät puheenvuoroa vasta, jos jokin asia ei ole hyvin. Hiljaisuus voi siis ehdottamasti olla positiivista, ja olen sittemmin oppinut nauttimaan siitä. 

Taitavien ammattilaisten kanssa työskentely tuo iloa

Samlinkissa Larisa muun muassa siirtää tiiminsä kanssa dataklustereita pilveen, tekee tietokantamuutoksia ja luo uusia työkaluja manuaalisten prosessien automatisointiin. Lisäksi hän johtaa toista tiimiä, joka luo uutta testausympäristöä. Sen tarkoituksena on minimoida tarpeettomia konflikteja testauksen ja sovelluskehityksen välillä.  

Tärkein osaamiseni liittyy prosessien standardisointiin. Pyrin jo luontaisesti koko ajan oppimaan uutta ja parantamaan työtapojani, mikä myös sytyttää kunnianhimoni päivittäin. Lisäksi haluan ainakin yleisellä tasolla ymmärtää, miten asiat toimivat. Haluan työskennellä tiiviissä yhteistyössä tiimieni kanssa, jolloin voimme myös oppia toinen toisiltamme. 

Projektipäällikön oletetaan toisinaan olevan teknisen alan asiantuntija, mikä voi aiheuttaa välillä haasteita. Toisaalta se mahdollistaa uuden oppimisen myös monelta tekniseltä osa-alueelta 

Projekti saattaa joskus alkaa vain joidenkin päivien varoitusajalla, eikä projektipäälliköllä ole välttämättä juuri kyseisen osa-alueen osaamista. Larisan näkökulmasta on kuitenkin hienoa, kuinka huipputaitavan tiimin kanssa voidaan lähes tyhjästä rakentaa asiakasprojekti, joka onnistuu yli kaikkien odotusten ja saa upean palautteen.  

Välillä on haastavaa työskennellä nuorena projektipäällikkönä tiimissä, jonka jäsenillä voi olla jo kymmeniä vuosia alan työkokemusta. Olen kuitenkin etuoikeutettu työskennellessäni alansa huippuammattilaisten kanssa, jotka tietävät, mitä tulee missäkin tilanteessa tehdä. Prosessien ollessa vahvasti iskostuneet projektipäällikköä ei niinkään tarvita käytännön työn ohjaamiseen, vaan lähinnä varmistamaan aikataulussa eteneminen. Jokaisen projektin kohdalla onkin osattava lukea, kuinka juuri tämä projektitiimi toimii ja miten voisin parhaalla tavalla auttaa tiimiä tekemään työnsä mahdollisimman hyvin.  

Samlink tuntuu ammatilliselta kodilta

 – Työni ei ole ikinä tylsää! Jännitys, ennalta arvaamattomat tapahtumat ja huomisen epävarmuus ovat asioita, jotka ajavat minua eteenpäin. 

Larisan työ edellyttää tietynlaista, hyvin positiivista asennetta, jota häneltä kyllä löytyykin. Vaihteleva ja haastava työ on kuitenkin myös hyvin palkitsevaa. Positiivinen energia, hyvä ihmistuntemus ja avoin asenne ovat tärkeitä ominaisuuksia. Laajan osaamisen, luontaisen uteliaisuuden sekä periksiantamattomuuden avulla projektipäällikkö voi suoriutua työstään pelkästään hyvin.  

– Tulevaisuus näyttää jännittävältä. Teknologian kehittyessä jatkuva oppiminen on tärkeä ominaisuus, mutta yhtä olennaista on myös kehittää kriittistä ajattelukykyä. Nämä yhdessä auttavat toimimaan tilanteissa, joissa ei tiedetä, mitä uutta ja upeaa seuraavan kulman takaa onkaan tulossa!  

Kuka: Larisa Lupea
Koulutus: BA Degree in Political Science and Diplomacy, with the specialization on National Security, followed by a Master’s Degree in Business Administration, with the focus on Crisis Management.
Asiantuntijuus: johtaminen, jatkuva oppiminen