Sirpa Vepsä

Uratarinat |
Jaa

Sirpa Vepsän tehtävä on tarjoilla ratkaisuja

Sirpa Vepsä tuumailee työkseen, mihin ja miten dataa käytetään hyödyksi. Hän ammentaa pitkästä kokemuksestaan ratkaisuehdotuksia. Vepsän tehtävänä on auttaa sovelluskehittäjien ja ennen kaikkea asiakkaiden tekemistä.

Sirpa Vepsä on ratkaisuarkkitehti tiedolla johtamisen alueella, ja ohjeistaa tietojen kuvaamisessa. Hänen arkeensa kuuluvat tietovarastot, data ja asiakastoimitukset. Työt liittyvät pankkisovellusten käyttämiin tietokantoihin talletettuihin tietoihin.

Vepsä sanoo piirtelevänsä kuvia ja heiluttelevansa käsiä samalla, kun kysyy: ”Mitä jos? Entäs jos?”

– Kuva ratkaisusta tarkentuu ja kehittyy aina, kun asiantuntijat ja asiakkaat käyvät vuoropuhelua keskenään. Asioita pitää selkokielistää, ja sitä varten täytyy osata kysyä oikeita kysymyksiä. Lisäksi tarkennan asiaa synonyymien ja esimerkkien kautta.

Vepsä arvostaa Samlinkissa sitä, että hän on pystynyt muotoilemaan omaa työnkuvaansa paljon itse. Hän ammentaa osaamisestaan sujuvia ratkaisuja. Kokemus on karttunut erityisesti huonoista päätöksistä, joita vääjäämättä tulee, kun tarpeeksi paljon ja kauan työskentelee alalla.

– Haluan jakaa kokemuksen tuomaa oppia eteenpäin. Siihen minut on palkattu. Minulla on paljon huonojen päätösten myötä syntynyttä kokemusta, hän naurahtaa.

Uuden oppimista ja oivalluksia

Vepsä inspiroituu tietokantojen sielunelämästä. Hyvä työpäivä on Vepsän mukaan sellainen, joka sisältää oivalluksia ja muilta oppimista. Hän kokee, että onnistumisen kokemuksia tulee, kun löytyy ratkaiseva parametri, jonka myötä mahdoton tehtävä muuttuu mahdolliseksi.

Sovellusarkkitehdin työhön kuuluu paljon palavereita, koska työ on yhdessä tekemistä.

– Yksin ei tehdä mitään hyödyllistä. Kaikissa ratkaisuissa on olennaista se, että joku muu hyötyy sen tekemisestä. Joskus tulee kiitoksiakin, mutta usein se, ettei mitään kuulu, tarkoittaa hyvin onnistunutta työtä.

Työ on kommunikointia, kuuntelua ja kyseenalaistamista.

– Se edellyttää jaksamista selittää asioita ja selvittää kysymysten tausta. Pitää osata johtaa itseään ja sietää keskeneräisiä asioita. On opeteltava hyväksymään ”riittävän hyvä”.

Maailman kiinnostavinta työtä

Tiedolla johtamisen tarpeet lisääntyvät. Kiristyvä regulaatio edellyttää yhä useammin enemmän raportteja ja tietosuojaa.

– Tämä korostuu erityisesti pankkimaailmassa. On hyvä, että ymmärretään pilven olevan aina jonkun toisen tietokone. Siksi on tärkeää määritellä, kuka pääsee tietoon kiinni, kuka antaa siihen luvan ja miten valvonta tapahtuu.

Vepsän mukaan tietokannat ovat maailman kiinnostavimpia.

– Niissä on data ja kaikki hyödyllinen. Niiden myötä asioita voidaan ratkaista monella tavalla. Sanoisin ihan kaikille, että kiinnostus alaan riittää. IT-hommissa on tarjolla monenlaista tekemistä. Urapolku voi kehittyä moneen suuntaan.

Kuka: Sirpa Vepsä
Koulutus: Datanomi
Asiantuntijuus: Asioiden selittäminen ja yksinkertaistaminen, manuaalien lukeminen sekä tietokannat