Päivi Pirhonen

Uratarinat |
Jaa
Päivi Pirhonen

Päivi Pirhonen uskoo muutosjohtamisessa esimerkin voimaan 

Useassa eri roolissa Samlinkissa työskennelleen Päivi Pirhosen tämänhetkinen työ pitää sisällään erilaisia muutosjohtamiseen ja strategian jalkauttamiseen liittyvää suunnittelu- ja organisointityötä ja sisäistä viestintää.  

Transition and Transformation Lead -nimikkeellä työskentelevä Päivi Pirhonen vastaa Kyndryl-Samlink-integraatiohankkeesta yhdessä tanskalaisen työparinsa kanssa. Pirhosen tehtävänä on varmistaa, että hankkeen eri projekteissa huomioidaan strategiset tavoitteet ja muutosmatkan myötä rakentuu sellainen kulttuuri, jossa koko työyhteisö kokee olevansa osa yhtä isoa tiimiä erilaisista taustoista, rooleista ja asuinpaikasta riippumatta.   

Yli 20 vuotta Samlinkissa työskennellyt Pirhonen on aiemmin toiminut sekä esihenkilö- että asiantuntijarooleissa. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän on työskennellyt ratkaisupäällikkönä, asiakasvastaavana, tuotepäällikkönä ja tuoteasiantuntijana. Monipuolisen kokemuksensa ansiosta Pirhonen ymmärtää laajasti organisaation eri prosesseja, toimintoja ja rooleja.  

– Suhtaudun muutoksiin positiivisina haasteina. Olen työurallani aktiivisesti hakeutunut erilaisiin tehtäviin, joissa olen päässyt kehittämään osaamistani laajasti. Olen viihtynyt hyvin Samlinkissa, Pirhonen kertoo.  

Oppiminen on antoisinta oivaltamalla

Oli kyseessä sitten asiakasta tai yrityksen omaa henkilökuntaa koskeva muutos, siihen pätee samankaltaiset lainalaisuudet. Muutosjohtamisessa täytyy aina hahmottaa ja pitää mielessä kokonaisuus: mikä on lähtötilanne ja tavoitetila sekä mitä asioita on huomioitava matkan varrella, jotta tavoitteisiin päästään. Samlinkissa henkilöstön tukena on tällä hetkellä sisäinen muutosagenttiverkosto, joka toimii organisaation tuntosarvina. 

– Muutos ei ole aina helppoa, eikä se muutu eläväksi annettuna niin, että joku vain kertoisi siitä. Muutoksessa jokaisen on kuljettava oma muutosmatkansa, jotta pystyy päästämään irti vanhasta ja ottamaan tilalle jotain uutta, Pirhonen kuvailee. 

Työkavereiden tsemppaaminen, valmentava johtaminen ja aktiivinen palautteenanto kuuluvat Pirhosen työskentelytyyliin.   

– Parasta on, kun voi sparrata ja oivalluttaa asioita. Itse olen saanut aiemmin nauttia oman esihenkilöni coaching-taidoista, joten haluan jakaa myös muille oivaltamisen hienoa tunnetta. 

Avoin keskustelu takaa onnistuneen lopputuloksen

Samlinkissa yksi arjen päätermeistä on co-creation, eli kehittäminen yhdessä asiakkaan kanssa. Pirhosen työuralla parhaiten mieleen ovatkin jääneet ne tilanteet, joissa asiakasprojektia on tehty tiiviissä yhteistyössä ja avoimesti keskustellen. Pirhonen on huomannut, että tällainen toimintatapa luo luottamusta ja vaikuttaa positiivisesti myös asiakastyytyväisyyteen. Vaikka projektin aikana jouduttaisiin kohtaamaan erilaisia haasteita ja muuttamaan suunnitelmia, sujuvan keskusteluyhteyden ja ratkaisuhakuisen asenteen avulla asiat etenevät jouhevasti. 

Päivätyönsä ohella perheensä luomuviljatilan askareissa viihtyvältä Pirhoselta löytyy useita muutosten edistämisessä vaadittavia ominaisuuksia: sinnikkyyttä, avarakatseisuutta, luovuutta ja kannustavaa asennetta. Pirhonen kuvaa oppimisen olevan tärkeintä työnteossa, ja toivoo oppimisen sekä jatkuvan parantamisen kulttuurin kehittyvän ja näkyvän myös koko Samlinkin toiminnassa. 

– Finanssialalla maailma muuttuu nopeasti ja toimintaympäristö voi ajoittain olla haasteellinen. Me haluamme jatkossakin auttaa asiakkaita tarjoamalla entistä joustavampia palveluita, Pirhonen summaa. 

Kuka: Päivi Pirhonen
Koulutus: laskentatoimen merkonomi, johtamisen erityisammattitutkinto
Asiantuntijuus: muutosjohtaminen, coaching