Turvaa kasvu: riskienhallinta liiketoiminnan tukena

Uutiset |
Jaa
Riskienhallinta

Kestävää kasvua tavoittelevat organisaatiot keskittyvät lisäämään voittoa tuottavaa liiketoimintaa, pitäen samalla hallinnassaan myös potentiaaliset riskitilanteet. Vertauskuvallisesti, organisaation kasvu on kuin nopea auto, jonka jarrut ovat sen tärkein turvalaite. Ne hidastavat tarvittaessa auton kulkua sen verran, että auto pysyy hallinnassa tiukemmissakin kurveissa. Samalla tavoin turvakontrolleihin perustuva riskienhallinta varmistaa, että kasvun vauhti on kestävää ja hallittua.  

Riskienhallinnan taloudellinen vaikutus

Riskienhallinta ja turvakontrollit parantavat yhdessä organisaation tulosta, vähentäen riskejä ja niihin liittyviä kustannuksia tai jopa tappioita. Jonkin riskiskenaarion käyminen toteen voi vaikuttaa merkittävästi liikevaihtoon. Kun vaikkapa kyberhyökkäys aiheuttaa suuren tietomurron, välitön taloudellinen tappio sisältää paitsi murtoon liittyvät suorat kustannukset myös mahdolliset sääntelymaksut ja vahinkoa organisaation maineelle. 

Taloudellisen vaikutuksen laskeminen edellyttääkin voittomarginaalin arvioimista ja riskin aiheuttamien kokonaistappioiden määrittämistä. Tämä sisältää sekä suorat kustannukset, kuten tapausten käsittelyn ja korjaamisen, että epäsuorat kustannukset, kuten asiakaskadon ja tulevan liiketoiminnan menetykset. Organisaation tulee riskin toteutuessa tuottaa lisää rahaa kattamaan nämä tappiot, ennen kuin se voi saavuttaa riskiä edeltävät taloudelliset tavoitteensa. Tehokas riskienhallinta minimoi nämä kulut.

Turvakontrollien rooli liiketoiminnassa

Riskienhallinta tunnistaa ja käsittelee nykyisiä sekä tulevia riskejä, joiden vähentämiseksi käytetään erilaisia turvakontrolleja. Jotkut niistä, kuten kiristysohjelmilta, palvelunestohyökkäyksiltä ja hakkeroinnilta suojautuminen, alentavat riskin toteutumisen todennäköisyyttä. Muut kontrollit, kuten hyvä varmuuskopiointijärjestelmä, palautusprosessit ja toissijaiset palautuspaikat, vähentävät vaikutuksia, mikäli riski toteutuu. 

Käyttämällä näitä turvatoimia organisaatiot voivat estää tai vähentää riskitapausten vakavuutta. Hyvä varmuuskopiointijärjestelmä voi palauttaa tiedot nopeasti haittaohjelmahyökkäyksen jälkeen, vähentäen järjestelmän alhaallaoloaikaa ja taloudellisia menetyksiä. Toissijainen palautuspaikka varmistaa liiketoiminnan jatkuvuuden, jos ensisijainen tietojenpalautus ei jostain syystä hyökkäyksen jälkeen onnistu.

Strateginen riskienhallinta

Tehokas riskienhallinta edellyttää, että yritysten johtoryhmät tunnistavat ja käsittelevät organisaatiota uhkaavia riskejä aktiivisesti. Tämä tarkoittaa paitsi oikeiden turvakontrollien käyttöönottoa, myös strategioiden kehittämistä niin riskien alentamiseksi, välttämiseksi, siirtämiseksi kuin hyväksymiseksi. Tapausten käsittelyyn liittyvät kustannukset kasvavat organisaatioissa, jotka eivät sisällytä riskienhallintaa kasvustrategioihinsa, mikä luultavasti heikentää voittomarginaaleja ja samalla hidastaa kasvua. 

Turvallisuus on erittäin tärkeää kasvulle. Hallitsemalla riskejä hyvin ja käyttämällä vahvoja turvakontrolleja organisaatiot voivat suojata voittomarginaalejaan, varmistaa liiketoiminnan jatkuvuuden ja tukea kestävää kasvua. Aivan kuten jarrut ovat välttämättömät autoilun turvallisuudelle, turvakontrollit ovat täysin välttämättömät nykyaikaisen liiketoiminnan kasvulle.