Liisa Tiaisen kuva

Ikäihmisen verkkopalvelu on looginen ja selkeä

Suomessa on lähes 500 000 yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä tietotekniikkaa. Suuri osa heistä on kuitenkin kiinnostunut tietotekniikasta ja muustakin teknologiasta.

– Pitää muistaa, että Suomessa on kokonaisuudessaan noin 1,18 miljoonaa yli 65-vuotiasta. Eli meillä on 680 000 yli 65-vuotiasta, jotka jo käyttävät verkkopalveluja ainakin jonkin verran. Potentiaalia siis on, kertoo Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan vastaava asiantuntija Liisa Tiainen.

Ikääntyneillä ihmisillä tulee olla mahdollisuus tutustua tietokoneisiin, älylaitteisiin ja internetin tuomiin mahdollisuuksiin.

– Tuntuu kohtuuttomalta, että jos on ennen voinut huolehtia asioistaan itsenäisesti, niin nyt ei suoriutuisi niistä vain sen vuoksi, että ei osaa käyttää tablettia tai älykännykkää, Tiainen pohtii.

”Voisi sanoa vanhanaikaisesti, että tärkeimpien asioiden pitää olla mustaa valkoisella.”

Millaista nettiä ikäihmiset sitten tarvitsevat?

– Ensisijaisesti he tarvitsevat opastusta ja neuvontaa. Kun puhutaan saavutettavuudesta ikäihmisen näkökulmasta, on kyse ihan perusasioista. Käytön pitää olla loogista, pitää tietää missä on ja miten palata takaisin. Fonttien tulee olla selkeitä ja tekstiä pitää voida suurentaa. Kontrastin ruudulla tulee olla sopiva – on hassua, että vieläkin näkee esimerkiksi harmaalla pohjalla valkoisia kirjaimia. Eihän niistä nyt kovin helposti selvää saa. Voisi sanoa vanhanaikaisesti, että tärkeimpien asioiden pitää olla mustaa valkoisella, naurahtaa Tiainen.

Testaaminen ikäihmisten kanssa kannattaa

Demoympäristöjä tarvitaan lisää.

– Sellaiset ympäristöt, joissa voisi turvallisella alustalla harjoitella, olisivat tarpeen. Myös digiopastajat kaipaavat demoympäristöjä, jotta he voisivat opastaa verkkopankkien käyttöä. Ikäihmisen omia pankkitunnuksia ei opastustilanteessa voi käyttää.

Iäkkäitä kokemusasiantuntijoita kannattaisi myös pyytää testaamaan palveluja.

– Ei ehkä kannata kysyä, miten tämän pitäisi toimia, sitä on vaikea pukea sanoiksi. Mutta jos heille esimerkiksi antaa eri versioita testattavaksi, he kyllä osaavat valita, mikä toimii parhaiten ja mitä on helppo käyttää, ja antavat vielä hyviä parannusehdotuksiakin, Tiainen summaa.

Sivun alkuun