Pääkirjoitus

Henkilökohtaiset avustajat tulevat kotiin – ja myös pankkiin

Eurooppalaiset tietotekniikkavaikuttajat kokoontuivat marraskuun alussa Gartner-tutkimusyhtiön suurtapahtumaan Barcelonaan. Keskeisiä teemoja olivat mm. keinoälyn ja kognitiivisen tietojenkäsittelyn läpimurto, globaalien megatoimittajien rooli ja esineiden internetin räjähdysmäinen kasvu. Teemat koskettavat finanssitoimialaa ja sen lähitulevaisuuden ratkaisuja.

Keinoäly tulee mukaan vapaa-aikaan ja työelämään. Jo nyt iPhone-käyttäjät voivat antaa tehtäviä henkilökohtaiselle avustajalle (Siri). Amazon on lanseerannut Echo/Alexa-konseptin, jossa kotiin hankittavan Echo-kaiuttimen kautta voidaan puheella ohjata kodin viihdepalveluita ja kodintekniikkaa. Henkilökohtaiselta Alexa-avustajalta voi pyytää informaatiota: uutispalveluita, sää- ja liikennetiedotuksia sekä toimeksiantoja, kuten pizzan tai taksin tilauksen. Amazon kehittää Alexaa tilaamaan kodin tarvikkeita verkkokaupan toimitettavaksi. Henkilökohtaiset avustajat perustuvat kognitiiviseen tietojenkäsittelyyn, jonka avulla pystytään kommunikoimaan luonnollisella kielellä puhetta ymmärtäen.

Keinoäly tulee pankkiin

Kyseisen teknologian hyödyntäminen on tulossa myös liike-elämään. Pankissa voi toimia virtuaalinen pankkitoimihenkilö, joka pystyy palvelemaan määrämuotoisissa tehtävissä. Hän voisi tukea asiakkaita esimerkiksi tuotekuvauksiin tai sopimusehtoihin liittyvissä kysymyksissä yksityiskohtaisen muistinsa ansiosta, ottaa vastaan selkeitä toimeksiantoja tai auttaa asiakkaita ongelmien ratkaisussa kokemustietoon pohjautuen. Pankin sisällä avustaja voisi esimerkiksi vaihtaa salasanan tai ottaa vastaan työasema- tai puhelintilauksia.

Henkilökohtainen palvelu ja luottamus ovat jatkossakin pankkitoiminnan ytimessä. Niiden ohella löydettäneen alueita, joissa edellä kuvatun kaltaiset pankkiavustajat voivat luoda asiakkaille lisäarvoa ja hoitaa rutiinin omaisia tehtäviä, jotta pankin henkilöstö voi keskittyä vaativampaan asiakaspalveluun ja arvon tuottamiseen.

Pentti Unkuri

toimitusjohtaja