PÄÄKIRJOITUS

Kesän ilmiö – lisätty todellisuus koukuttaa

Toivottavasti kesäsi meni mukavissa merkeissä ja palaat täynnä energiaa syksyn haasteiden pariin! Tuskin olet pystynyt lomaasi kotona tai matkalla viettämään törmäämättä kännykkä kädessä vaeltaviin ihmisjoukkoihin. Nostaisinkin tämän kesän ilmiöksi Pokémon Go:n räjähdysmäisen leviämisen muutamassa viikossa globaaliksi villitykseksi.

Pokémon Go hyödyntää nerokkaan innovatiivisesti mobiili-, kartta- ja paikannusteknologioiden ja lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia yhdistettynä uusiin liiketoimintamalleihin. Sisällön lisääminen oikean maailman näkymään (lisätty todellisuus) tuntuu olevan vielä koukuttavampaa, kuin pelaaminen puhtaasti digitaalisessa virtuaalimaailmassa.

Peli on saanut tyypillisesti kotona tietokoneen ääressä istuvan nuorison ulkoilmaan liikkumaan. Laajat joukot myös varttuneempaa väkeä ovat tutustuneet pelaamiseen. Eri kohderyhmät ovat olleet halukkaita maksamaan pelin järjestäjille. Pelaajat maksavat apuvälineistä, jotka auttavat Pokemonien pyydystämisessä, vähittäiskauppiaat ja ravintoloitsijat ostavat Pokemoneja omien liiketilojensa lähistölle houkutellakseen ihmismassoja paikalle. Pelaajayhteisö on myös oiva paikka markkinointitoimien kohdentamiselle. Pokemonien metsästyksessä vietetty aikaa ylittää jo useimpien muiden sosiaalisen median palveluihin käytetyn ajan. Tämä kaikki on tapahtunut kesälomakauden alkamisen jälkeen!

Joko muuten olet hankkinut Pikachun tai Bulbasaurin pankkikonttorisi ovelle?

Mielestäni tässä ilmiössä on ajateltavaa meille kaikille. Digitalisaatio ja uudet teknologiat mahdollistavat uusien innovaatioiden syntymisen myös perinteisissä liiketoiminnoissa. Kyseessä ei tarvitse olla massiivinen globaali ilmiö, vaan myös pieni asiakaskokemuksen tai tehokkuuden parannus. Olemme halukkaita yhdessä kanssanne metsästämään näitä parannuksia.

Mukavaa syksyn alkua! Joko muuten olet hankkinut Pikachun tai Bulbasaurin pankkikonttorisi ovelle?

Pentti Unkuri

toimitusjohtaja