KOLUMNI

Korkean luottamuksen palvelut ja pilvi

Microsoftin uusi toimitusjohtaja julkisti ensitöikseen uuden strategian yhtiölle - mobile first, cloud first. Microsoft siis näkee pilvipalvelut tulevaisuutena, jolla peli joko voitetaan tai hävitään. Aikamoinen muutos käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen myyntiin. Linjaus ei ole pelkästään visio, vaan reagointi maailman muutokseen. Gartnerin arvion mukaan pilvipalvelut olivat vuonna 2013 sadan miljardin euron toimiala. Tätä trendiä ei kenelläkään ICT-alalla ole enää varaa ohittaa.

Useilla Samlinkin asiakkaiden toimialoilla liiketoiminta perustuu korkeaan luottamukseen. Väärillä ICT-valinnoilla luottamus voi romuttua helposti. Toisaalta kustannuspaineet ovat kovia ja niihin pilvipalvelut lupaavat helpotusta.

Julkisten pilvipalveluiden tietoturva-asteen on tarjoajien koon ja asiakaspohjan vuoksi oltava huipputasoa. Amazon, jonka hollantilainen valvontaviranomainen DNB hyväksyy mm. pankkijärjestelmien pilvipalveluksi, täyttää varmasti enemmän tietoturvavaatimuksia kuin mikään kolmannen osapuolen konesalipalvelu.

Tiedonsuojauksen uhkana on, että suurimmat palveluntarjoajat ovat yhdysvaltalaisia, joiden kaikki tieto on tunnetusti tiedusteluviranomaisten käytössä. On hyvä huomioida, että ilmiö ei kohdistu vain pilvipalveluihin ja lainsäädäntö on vastaava useimmissa länsimaissa. Asian voi hoitaa vahvalla tiedon salauksella, jolloin saatu tieto ei ole hyödyllistä.

Samlinkin kaltaiselle toimijalle pilvipalveluiden edut: kustannussäästöt, nopeus ja toimintavarmuus, ovat suuri mahdollisuus ja kilpailuetu, johon voidaan tarttua paljon isoja taloja helpommin. Olemme jo aktiivinen yksityisten ja luotettujen pilvipalveluiden käyttäjä, eikä kaikki tieto vaadi yhtä luottamuksellista käsittelyä. Julkisten pilvipalveluiden vaiheittainen käyttöönotto ei askeleena ole välttämättä suuri, mutta erittäin kannattava.

"Kustannuspaineet ovat kovia ja niihin pilvipalvelut lupaavat helpotusta.