Pääkirjoitus

Mikä trendeistä realisoituu laajasti ensimmäiseksi?

Tutustuin erittäin mielenkiintoiseen Maailman talousfoorumin (WEF, weforum.org) kuuden megatrendin summaavaan raporttiin digitalisaation vaikutuksista yhteiskuntaan. Tulevaisuuden visiot kuulostavat yksilön kannalta mullistavilta. Nostan esiin kolme havaintoani raportista.

Ihminen internetissä

Jo nyt vaatteisiimme upotetut sensorit tarkkailevat ympäristöämme ja toimintaamme ja ovat yhteydessä internettiin. Myös kehomme sisään on tulossa tietotekniikkaa. Kymmenen vuoden sisällä matkapuhelimia todennäköisesti asennetaan implantteina ja silmälasimme toimivat sekä näyttöpäätteenä että tiedon välittäjinä. Kaikki näkemämme ja kokemamme tallentuu verkkoon.

Esineiden Internet

Itsemme ja vaatteidemme lisäksi kotien, kulkuneuvojen, kaupunkien, energiaverkkojen ja tuotantoprosessien sisältämät verkkoon kytketyt sensorimäärät kasvavat räjähdysmäisesti. Jo lähivuosina kotona olevat sensorit aiheuttavat enemmän Internet-liikennettä kuin meidän ja naapureidemme mediasurffailu. Sensorien tuottama data mahdollistaa mm. prosessien optimoinnin ja kokonaan uusia liiketoimintamalleja eri palveluihin, kuten verotukseen, terveydenhuoltoon ja vakuutuspalveluihin.

Tulevaisuuden visiot kuulostavat yksilön kannalta mullistavilta.

Jakamistalous ja hajautettu luottamus

Ihmisten halukkuus omistaa hyödykkeitä on laskussa. Teknologia mahdollistaa hyödykkeiden aiempaa tehokkaamman jakamisen reaaliaikaisten, paikkatietoa hyödyntävien sovellusten ansiosta. Uber-taksit ja Airbnb-majoituspalvelut ovat jo tuttuja jakamistalouden logiikkaa hyödyntäviä palveluita. Hajautettu luottamus perustuu lohkoketju-teknologiaan (blockchain), jonka avulla voidaan hajautetusti rakentaa luotettava rekisteri ilman keskitettyä rekisterinpitäjää. Bitcoin-digiraha on tunnetuin teknologiaa hyödyntävä sovellus, mutta soveltamismahdollisuudet ovat huomattavasti laajemmat.

Koko raportti kannattaa lukea

Ympäröivän maailman digitalisaatio antaa paljon ajateltavaa. Barclays:n entinen toimitusjohtaja arvioi pankkien lähestyvän ’Uber-hetkeä’, joka muuttaa toimialarakenteita. Miten pystymme hyödyntämään käynnissä olevat ilmiöt eduksemme? Me olemme valmiit keskustelemaan ja kokeilemaan.

Pentti Unkuri

toimitusjohtaja