KOLUMNI

Reaaliaikaisia rahansiirtoja mahdollistamassa

Marraskuussa Automatia julkaisi yhden mielenkiintoisimmista finanssialan uutisista aikoihin: he tuovat tänä keväänä markkinoille Siirto.-nimisen mobiililimaksujärjestelmän.

Kuluttajien väliset mobiilirahansiirrot ovat vain yksi käyttötarkoitus palvelulle. Kivijalka- ja verkkokaupoissa maksaminen reaaliaikaisella mobiilirahansiirrolla sekä applikaatioiden sisäisten ostosten maksaminen laajentaa palvelujen käyttöä ja synnyttää businesscasen myös palvelun tarjoavien pankkien osalta. Siirto.-hankkeen alkuvaiheessa mukana ovat myös Maksuturva, Nets ja Paytrail.

Samlinkissa reaaliaikaisten rahansiirtojen mahdollisuuksien tutkiminen aloitettiin 2015, jolloin asiakaspankkien pyynnöstä mietittiin pankkien välistä rahansiirtoratkaisua. Konkreettisesti mobiilirahansiirtoihin liittyvä kokonaiskuva konkretisoitui 2016 Luotsaus-julkaisussa ja LINKS!:in artikkelissa, jossa analysoitiin reaaliaikaisen rahansiirron mahdollisuuksia ja edellytyksiä.

Meillä on täydet valmiudet tarjota toteutusta mobiilirahansiirtoon.

Artikkeleiden herättämän kiinnostuksen ansiosta yhteistyö asiakkaiden kanssa johti siihen, että meillä on täydet valmiudet tarjota toteutusta mobiilirahansiirtoon yhdessä haluttujen kumppanien kanssa pankin haluamalla sisällöllä.

Useampi taho pohtii, missä on pankin businesscase mobiilirahansiirrossa kahden käyttäjän välillä, jos palvelusta ei veloiteta käyttäjältä mitään?

Ensimmäisenä nostan esiin termin ”hygieniatuote”. Jos tiettyä tuotetta tai palvelua ei tarjota, kokevat asiakkaat palvelutarjonnan riittämättömäksi tai pankin imagon huonoksi.

Toiseksi, businesscase pankin osalta perustuu Skandinaviassa ainakin osin siihen, että palveluilla voi maksaa kaupoissa. Kauppias maksaa kauppasummasta provision.

Kolmanneksi, Nordea Payn, OP Pivon ja S-Mobiilin osalta nähdään, että mobiilirahansiirto on osa ekosysteemiä. Samassa sovelluksessa tarjotaan esim. mobiilipankki, taloudenhallinnan työkalut, mobiililähimaksaminen, rahojen helppo siirtäminen rahastoihin, kumppanien palveluita ja bonuspisteet. Tuotot tulevat sovelluskokonaisuuden muista palveluista.

Moni maksaa Netflixin tai Spotifyn kuukausimaksun.

Viimeiseksi, miksei palvelusta voisi veloittaa palvelumaksua? Moni maksaa Netflixin tai Spotifyn kuukausimaksun. Televisiosta tulee sarjoja ja elokuvia, YouTubessa on musiikkia ilman lisämaksua. Miten saisimme pankin asiakkaat maksamaan mobiilirahansiirtopalvelut sisältävästä kokonaisuudesta erillisen maksun? Mikä pitää olla se erityinen lisäarvo? Olemme halukkaita jatkamaan aktiivista keskustelua.