Yksinkertainen on kaunista myös kehittäjäportaalissa

Sain olla hiljattain tekemässä Samlinkin kolmelle asiakaspankille kehittäjäportaalia, joka avaa kolmansille osapuolille pääsyn kyseisten pankkien maksu- ja tilikyselyrajapintakuvauksiin sekä testiympäristöön. Kehittäjäportaalin tarpeen taustalla on syyskuussa 2019 kokonaisuudessaan sovellettavaksi tuleva PSD2-sääntelykokonaisuus, jolla halutaan taata sähköisen maksamisen turvallisuus ja luoda tasavertaiset puitteet erilaisille maksupalveluiden tarjoajille Euroopassa. Monet eurooppalaiset pankit ovat avanneet kehittäjäportaaleja, joissa eri maksupalveluntarjoajien kehittäjät voivat tutustua rajapintakuvauksiin ja pääsevät testaamaan omia sovelluksiaan sandbox-osiossa.

Olin mukana sekä suunnittelussa, kehittämisessä että myös teknisessä toteutuksessa, kun lähdimme toteuttamaan kehittäjäportaalia kolmelle asiakaspankillemme, Säästöpankille, Oma Säästöpankille ja POP Pankille. Suunnittelun lähtökohdaksi otimme palvelun helppokäyttöisyyden. Oma kehittäjätaustani ja sovelluskehitystiimien toiveet auttoivat tarpeiden tunnistamisessa. Siksi keskityimme lähinnä kahteen asiaan: käyttäjäystävällisyyteen ja mahdollisimman toimivaan sovellusten testauspaikkaan eli sandboxiin.

Käyttäjäystävällisyyteen panostaminen näkyy käyttöliittymässä ja valitsemassamme sisällössä. Kirjautuminen ja portaalin käyttöön liittyvät asiat on tehty mahdollisimman joustaviksi. Sisältö on haluttu pitää mahdollisimman tiiviinä, mutta siitä huolimatta olemme varmistaneet, että kaikki olennainen tieto on saatavilla. Siksi rajapintojen kuvaukset ja niiden käyttö on kuvattu mahdollisimman hyvin.

Rajapintojen testauksen apuna on sandbox-testiympäristö. Testiympäristön suunnittelussa lähdettiin liikkeelle rajapintojen mahdollisimman kattavista testausmahdollisuuksista. Testidata on dynaamista, joten se päivittyy testauksen edetessä. Vaikka portaali on kolmen pankin yhteinen, on jokaisella pankilla omat testiasiakkaat ja pankkikohtaiset tilit. Kehittäjille luodaan omat testiasiakkaat rekisteröitymisen yhteydessä.

Yksi kehittäjäportaalin keskeisimmistä valttikorteista on se, että se on kolmen pankin yhteinen. Kehittäjät pääsevät samalla kertaa tutustumaan kolmen pankkiryhmän rajapintoihin yhdessä portaalissa, jonka avulla voi tavoittaa yli 10 prosenttia suomalaisista pankkipalveluiden käyttäjistä. Kyseisiä Berlin Groupin määrittelyyn perustuvia rajapintoja käyttävät useat muutkin pankit Euroopassa.

Tervetuloa tutustumaan: https://developer.samlink.fi

Tekstin kirjoittaja, tuotekehityspäällikkö Tuomas Isotupa työskentelee Samlinkin sähköisen asioinnin tiimissä vastuualueena API-ohjelmistorajapinnat. Hän näkee pankkien avoimet rajapinnat ovat mahdollisuutena uudelle innovoinnille, josta hyötyvät kehittäjien ja loppuasiakkaiden lisäksi myös pankit.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä:

Tuomas Isotupa
tuotekehityspäällikkö
p. 0400 766 989
tuomas.isotupa@samlink.fi

Samlinkissa työskentelee monisatapäinen joukko pankkialan it-asiantuntijoita.  Tietovirta-blogissa he jakavat ajatuksiaan ajankohtaisista aiheista.

Lue myös: Mitä Service Deskin asiakas todella haluaa?

Sivun alkuun