PSD2 tuo mukanaan muutoksia pankki- ja maksupalveluihin

Säästöpankin, POP Pankin ja Oma Säästöpankin yhteinen kehittäjäportaali avaa rajanpinnat uusien palveluiden kehittäjille.

PSD2-direktiivin voimaan tulon myötä 14.9.2019 Samlinkin tekemät rajapinnat aukeavat. Uudet palvelut mahdollistavat esimerkiksi turvalliset maksut pankkitililtä ja eri pankeissa olevien tilitietojen hyödyntämisen yhden sovelluksen kautta.

Asiakas itse päättää, mitkä palveluntarjoajat voivat hyödyntää asiakkaan tilitietoja. Tilitietoihin pääsee jatkossakin vain tilin omistajan luvalla.

– Kiinnostusta uusiin palveluihin on paljon. Direktiivi astuu voimaan koko Euroopassa. Suomessa on hyvä tilanne. Täällä palveluntarjoajat ovat olleet ajoissa liikkeellä. Maksujen käynnistyksen lisäksi tullaan näkemään varmasti erilaisia etuohjelmia, säästämiseen ja kilpailuttamiseen liittyvää toiminnallisuutta, arvioi liiketoiminnan kehityspäällikkö Jukka Kuisma Samlinkilta.

Turvaa ja tietosuojaa tunnustautumisella

Uutena asiana direktiivi tuo mukanaan vahvan tunnistautumisen. Se koskettaa uusien palveluiden lisäksi myös vanhoja palveluita.

Vahva tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että käyttäjän identiteetti tunnistetaan vähintään kahdella tunnistautumiselementillä.

– Tunnistautumiseen on käytettävä vähintään kahta seuraavista elementeistä: jotakin, mitä vain käyttäjä tietää, esimerkiksi pin-koodi tai salasana, jotakin, mitä vain käyttäjällä on, esimerkiksi matkapuhelin ja käyttäjän yksilöivä ominaisuus, esimerkiksi sormenjälki tai kasvot.

Jatkossa verkkomaksamiseen ei enää riitä pelkät luottokorttitiedot, tietää Kuisma.

– Tiukentuvan tunnistautumiseen liittyvän vaatimuksen ympärillä on ollut jo paljon kuhinaa ja syksyllä sitä on odotettavissa lisää. Loppukäyttäjät kaipaavat varmasti paljon kommunikointia ja ohjeistusta aiheesta, sanoo Kuisma.

Houkuttelevia palveluita

Jukka Kuisma ennustaa, että fintechien lisäksi pankit tulevat avoimien rajapintojen myötä tarjoamaan lisäpalveluita markkinoille hyvinkin nopeasti. Kaikki pankit, kuten myös muut palveluntarjoajat yli maanrajojen, voivat kehittää itse omia tilitietoja hyödyntäviä tai maksamista helpottavia sovelluksiaan Samlinkin kehittäjäportaalissa.

– Open Banking -hengessä nähdään pian uudenlaista pankkipalveluiden tarjontaa. Esimerkiksi sähkön ja matkapuhelinliittymien kilpailutus voi siirtyä digitaalisille alustoille.

PSD2 tulee sanoista Payment Service Directive 2, joka on jatkoa aiemmalle maksupalveludirektiiville.

Samlinkin kehittäjäportaalissa avoimet rajapinnat mahdollistavat palveluiden kehittäjille palveluiden testaamisen. Kehittäjät pääsevät samalla kertaa tutustumaan kolmen pankkiryhmän rajapintoihin yhdessä portaalissa. Sen avulla voi tavoittaa yli 10 prosenttia suomalaisista pankkipalveluiden käyttäjistä.

Sivun alkuun