Pääkkönen johtaa IT-asiantuntijoita lempeästi mutta jämäkästi

Osastopäällikkö Pekka Pääkkönen vastaa Samlinkin Microsoft-osastosta ja 15 IT-asiantuntijan työn sujumisesta. Huippuasiantuntijoiden johtaminen vaatii luovaa ongelmanratkaisukykyä, erinomaisia vuorovaikutustaitoja ja herkkiä korvia.

Pääkkönen on ohjelmistotestauksen ja testaussuunnittelun pitkän linjan ammattilainen. Ennen tuloaan Samlinkiin vuonna 2012 hän oli työskennellyt matkapuhelinohjelmistojen parissa useassa eri roolissa. Toinen Pääkkösen ydinosaamisalueista liittyy johtamiseen, ihmisten väliseen yhteistyöhön ja reflektointiin. Pääkkönen on parhaimmillaan, kun pääsee esimiestyössä ratkaisemaan ongelmia tiiminsä kanssa.

Tiimissä laajaa osaamista

Pääkkösen Microsoft-osaston asiantuntijoilla on vastuullaan laaja skaala eri teknologioita ja ohjelmistoja, kuten esimerkiksi O365, SharePoint, Azure, RPA/IPA-automaatiot ja rahoitushallintajärjestelmä Salkku.

– Tiimissäni on monenlaista osaamista kehittäjistä testaajiin ja arkkitehteihin. Uransa alussa olevat uudet kyvyt sekä kokeneet konkarit tuovat kukin oman arvokkaan näkemyksensä työhön, Pääkkönen luonnehtii.

Pääkkönen ei pelkästään johda tiimiään, vaan hän tekee töitä kädet savessa ohjelmistotestauksen puolella. Työn suola on se, kun pääsee tutustumaan uusimpiin teknologioihin – saa näpertää, testata ja kokeilla.

– Testauspuolella nautin siitä, että saan toimia veräjänvahtina ja varmistaa viimeisenä lukkona, ettei tuotantoon pääse virheitä, Pääkkönen sanoo viitaten samalla maalivahtiharrastukseensa.

Pääkkönen on ollut testauspäällikkönä useissa laajoissa projekteissa. Erityisellä lämmöllä hän puhuu Salkusta eli Samlinkin kehittämästä rahoitushallintajärjestelmästä, jonka kehitystyö on malliesimerkki onnistuneesta yhteistyöstä asiakkaan ja tiimin välillä.

Esimies on mahdollistaja

Vuosien varrella Pääkkönen on kouliintunut taitavaksi johtajaksi isolle IT-asiantuntijatiimille. Esimerkiksi robotiikka-asiantuntija tai .NET-kehittäjä ei kaipaa kädestä pitäjää, sillä hänellä on itsellään vastuualueensa paras substanssiosaaminen. Pääkkösen ruutu on raivata työn esteitä ja sujuvoittaa asiantuntijoiden työtä kaikin tavoin. Alaisiltaan hän on saanut kiitosta vahvasta läsnäolosta ja siitä, että häntä on helppo lähestyä asiassa kuin asiassa.

– Taustani ansiosta pystyn viemään asioita eteenpäin ja auttamaan tiimini asiantuntijoita onnistumaan työssään. Pyrin myös rakentamaan avointa ilmapiiriä ja viljelemään huumoria. Työtä tehdään tosissaan muttei vakavissaan, Pääkkönen kuvailee työpaikan tunnelmaa.

Pääkkönen hyödyntää johtamisfilosofiassaan muun muassa Jyväskylän yliopiston hyvinvointiteknologian opinnoissa saamiaan oppeja. Tärkeimpänä periaatteena on hyvinvoinnin merkitys asiantuntijatyössä. Sitä ei sovi unohtaa arjen kiireessä.

Uudet teknologiat kiinnostavat

Ohjelmistorobotiikka on päivän sana, ja sen tuomat uudet mahdollisuudet kiehtovat alan asiantuntijoita. Myös Samlinkissa aiheen parissa riittää työtä.

– Olemme tehneet pankkiasiakkaillemme useita projekteja rutiiniprosessien automatisoimiseksi. On palkitsevaa saada ratkaista käytännön ongelmia ja vapauttaa pankkitoimihenkilöille enemmän aikaa tuottavaan työhön rutiinien sijaan, Pääkkönen iloitsee.

Pääkkönen ja hänen tiiminsä tuntevat tekevänsä merkityksellistä työtä uusien teknologioiden parissa, jotka haastavat joka päivä oppimaan lisää.

Kuka: Osastopäällikkö/testauspäällikkö Pekka Pääkkönen
Koulutus: Informaatioteknologian insinööri AMK, liikuntatieteiden ylioppilas
Asiantuntijuus: Ohjelmistotestaus, testaussuunnittelu, johtaminen

Sivun alkuun