Käyttäjäystävällinen kehittäjäportaali avaa kolmen pankin rajapinnat

Samlink teki Säästöpankille, Oma Säästöpankille ja POP Pankille hiljattain yhteisen kehittäjäportaalin, joka avaa kolmansille osapuolille pääsyn kyseisten pankkien maksu- ja tilikyselyrajapintakuvauksiin sekä testiympäristöön. Kehittäjäportaalin tarpeen taustalla on syyskuussa 2019 kokonaisuudessaan sovellettavaksi tuleva PSD2-sääntelykokonaisuus, jolla halutaan taata sähköisen maksamisen turvallisuus ja luoda tasavertaiset puitteet erilaisille maksupalveluiden tarjoajille Euroopassa. Monet eurooppalaiset pankit ovat avanneet kehittäjäportaaleja, joissa eri maksupalveluntarjoajien kehittäjät voivat tutustua rajapintakuvauksiin ja pääsevät testaamaan omia sovelluksiaan sandbox-osiossa.

Portaalin suunnittelun lähtökohdaksi otettiin palvelun helppokäyttöisyys, ja tekemisessä keskityttiin lähinnä kahteen asiaan: käyttäjäystävällisyyteen ja mahdollisimman toimivaan sovellusten testauspaikkaan eli sandboxiin.

– Käyttäjäystävällisyyteen panostaminen näkyy käyttöliittymässä ja valitsemassamme sisällössä. Kirjautuminen ja portaalin käyttöön liittyvät asiat on tehty mahdollisimman joustaviksi. Sisältö on haluttu pitää tiiviinä, mutta siitä huolimatta olemme varmistaneet, että kaikki olennainen tieto on saatavilla. Siksi rajapintojen kuvaukset ja niiden käyttö on kuvattu mahdollisimman hyvin, sanoo portaalin suunnittelussa, kehittämisessä ja teknisessä toteutuksessa mukana ollut tuotekehityspäällikkö Tuomas Isotupa.

Rajapintojen testauksen apuna on sandbox-testiympäristö. Testiympäristön suunnittelussa lähdettiin liikkeelle rajapintojen mahdollisimman kattavista testausmahdollisuuksista. Testidata on dynaamista, joten se päivittyy testauksen edetessä.

– Vaikka portaali on kolmen pankin yhteinen, on jokaisella pankilla omat testiasiakkaat ja pankkikohtaiset tilit. Kehittäjille luodaan omat testiasiakkaat rekisteröitymisen yhteydessä, Tuomas kertoo.

Yksi kehittäjäportaalin keskeisimmistä valttikorteista onkin se, että se on kolmen pankin yhteinen. Kehittäjät pääsevät samalla kertaa tutustumaan kolmen pankkiryhmän rajapintoihin yhdessä portaalissa, jonka avulla voi tavoittaa yli 10 prosenttia suomalaisista pankkipalveluiden käyttäjistä. Kyseisiä Berlin Groupin määrittelyyn perustuvia rajapintoja käyttävät useat muutkin pankit Euroopassa.

Portaalin ominaisuuksia on mahdollista hyödyntää myös muissa finanssialan palveluissa, sillä tuotteen kautta on mahdollista jakaa muitakin kuin vain PSD2-sääntelyyn liittyviä rajapintoja.

Käy tutustumassa kehittäjäportaaliin >>

Sivun alkuun